Er komen nieuwe regels voor pensioen. Een grote verandering ligt in het verschiet. Waar nu een bedrag aan pensioen wordt toegekend, en de hoogte vooraf bekend is, krijgt straks iedere deelnemer een eigen pensioenspaarpot. De pensioenpot wordt gevuld met premie en rendement. Meevallend rendement leidt tot een hoger pensioen, tegenvallend rendement daarentegen tot een lager pensioen. Voor het einde van het jaar moeten de werkgever en ondernemingsraad afspraken met elkaar maken over hoe de nieuwe regeling eruit komt te zien. Als de nieuwe regeling in het eigen pensioenfonds wordt uitgevoerd, is de standaard dat alle pensioenen, ook de ingegane pensioenen, worden omgezet naar het nieuwe stelsel. Dit wordt wel invaren genoemd.

Eerder al berichtten wij dat de nieuwe regeling straks niet meer bij Sagittarius wordt uitgevoerd, maar bij een ander pensioenfonds. De werkgever heeft gevraagd om de pensioenen vanuit Sagittarius over te dragen naar het nieuw te kiezen pensioenfonds. Het bestuur is inmiddels gestart met een onderzoek naar de beste oplossing voor alle deelnemers: de actieve werknemers (deelnemers), de oud-werknemers (gewezen deelnemers) en de gepensioneerden (pensioengerechtigden). Het onderzoek concentreert zich op de vraag wat beter is: de huidige pensioenen behouden in het eigen pensioenfonds of de pensioenen overdragen naar de nieuwe pensioenuitvoerder van de werkgever met daarna een overgang naar individuele pensioenpotten. De belangen van (gewezen) deelnemers en pensioengerechtigden worden hierbij zorgvuldig afgewogen. Al meerdere keren heeft het bestuur hierover overlegd met het verantwoordingsorgaan en met De Nederlandsche Bank, de toezichthouder op pensioenfondsen.

Parallel aan ons eigen onderzoek voeren we gesprekken met de werkgever over de nieuwe pensioenregeling en het nieuwe pensioenfonds. Voor de selectie van een nieuw pensioenfonds heeft de werkgever offertes aangevraagd, maar een keuze kan nog niet worden gemaakt. Ook moeten er nog berekeningen worden gemaakt van de pensioenresultaten in de verschillende situaties. Al die uitkomsten wegen mee in ons uiteindelijke oordeel. Als alles op tijd komt hopen we het onderzoek kort na de zomer af te ronden.